Pazartesi, Eylül 22, 2008
Bir internet sitesi yapmaya yeni başlıyorsanız bedava hosting (free host) veren sitelerden kendinize bir hesap açarak başlayabilirsiniz.
Öncelikle hosting nedir onu açıklayalım: Bir internet sitesi yapıyorsunuz ve bu sitenizi internet üzerinde yayınlayabilmek için bir sunucu üzerinde saklamanız gerekir. Yani hosting internet sitenizi barındırmak için sunucuda size ayrılan web alanıdır. İnternette hosting hizmeti veren birçok site bulunmakta. Bunlardan bir kısmı bedava olarak bu hizmeti vermekte iken bazı şirketler ise paralı olarak hizmet sunmaktadır. Aşağıdan kendi seviyenize ve yapmak istediklerinize uygun olan bir free host seçebilirsiniz:
1-Yeni başlayanlar:
Eğer site yapmaya yeni başladıysanız henüz bu konuda bilgi ve tecrübeniz yoksa aşağıdaki siteleri deneyebilirsiniz:
Sitemynet Mynet'in ücretsiz olarak sunduğu bu servisle kolay yoldan kendi sitenizi oluşturabiliyorsunuz. Bunun için Mynet hesabı olması gerekiyor. Hesabınıza girdiğinizde öncelikle sitenize bir isim seçiyorsunuz. Sitenizin adresi siteadı.sitemynet.com şeklinde oluyor. Daha sonra hazır şablonlardan birini seçip sitenizi oluşturmaya başlıyorsunuz. Sitenizi bu şablon üzerinde değişiklikler yaparak oluşturuyorsunuz. Türkçe olduğu için özellikle İngilizce'si olmayanların yararlanabileceği bir servis.
Azbuz Hiç denemedim, ama gördüğüm kadarıyla sitemynet tarzı bir yer, sitemynet'e göre yerli bir alternatif olarak düşünülebilir.
Geocities Yahoo'nun sunduğu bu ücretsiz servisle yine kolay yoldan bedava site açabiliyorsunuz. Buradan açtığınız sitenin adresi www.geocities.com/siteadı şeklinde oluyor. Bu servisi kullanabilmeniz için Yahoo hesabının olması gerekiyor.
Jimdo Ajax alt yapısıyla sağladığı imkanlarla web 2.0 gibi günümüz internet trendlerine daha uygun bir servis olarak görünüyor. Bu servisi kullanarak site yapmak inanılmaz derecede kolay diyebilirim. Çünkü ekle-çıkar mantığıyla hızlıca ve kolayca menülerinizi, sayfalarınızı, yazılarınızı, resimlerinizi ekleyebiliyor, sitenize yine kolayca youtube, dailymotion vs. video sitelerindeki videoları ekleyebiliyorsunuz. Eğer siteniz iyi hit alırsa Jimdo'nun en çok ziyaret edilenler sayfasında yer alabiliyor. Yalnız bu siteyi kullanabilmeniz için biraz İngilizce'nizin olması şart.
Blog Açma
Bu siteleri kullanarak kendinize bedava site açabilirsiniz. Ancak kişisel bir site açmayı düşünüyorsanız benim size tavsiyem blog açın. Çünkü artık kişisel sitelerin dönemi kapandı. Artık onların yerlerini bloglar alıyor. Ücretsiz blog açabileceğiniz birçok yer var. Bunlardan en bilinenleri:
Blogger
Blogcu
Bloggum
Typad
Wordpress
2- Orta Seviye:
Web tasarım konusunda biraz bilginiz varsa, php, mysql, asp gibi dillere aşinalığınız varsa o zaman bedava php hosting veya bedava asp hosting veren yerler sizin için uygun olacaktır. Bu tür siteler yoluyla Joomla, Wordpress, Phpbb, Mybb, Smf, Php-nuke gibi hazır sistemleri kullanarak bedava forum, wordpress blog tarzında siteler, forumlar açabilirsiniz.
Awardspace PHP / MySQL desteği bulunuyor. 200MB alan ve 5GB bant genişliği, FTP imkanı ve mailler için POP3 desteği sağlıyor. Ayrıca oluşturduğunuz siteye reklam koymuyorlar. Ve bunların hepsi ücretsiz.
X10Hosting Reklamsız ve reklamlı olarak sundukları iki paket bulunuyor. Aralarındaki tek fark ise reklamsız olan seçenekte bant genişliği 3gb-45gb arası belirtilmişken sitenize X10Hosting reklamı koymazsanız bant genişliği 10gb. Bunun dışında bulundurduğu özellikleri: cPanel, PHP / MySQL desteği, POP3 / IMAP ve FTP imkanı sağlıyor. Bu olumlu özelliklerin dışında olumsuz özelliklerinden bahsedecek olursak sadece İngilizce, İspanyolca ve Fransızca yapılan siteleri kabul ediyor. Ayrıca 2 hafta içinde en az bir kez sitenin forumlarına giriş yapmanız gerekiyormuş. Bu süreyi geçirirseniz veya 10 gün hesabınıza giriş yapmazsanız hesabınız siliniyormuş.
3-İleri Seviye:
İleri seviyeye geldiğinizi düşünüyorsanız ücretli bir sunucuya geçmenin şart olduğunu biliyorsunuzdur. O kadar emek harcayarak, uğraşarak oluşturduğunuz siteyi ücretsiz bir sunucuya emanet edemezsiniz:) Zaten artık hosting fiyatları da gayet uygun. İnternetteki hosting şirketlerini araştırarak sunduğu özellikleri inceleyerek kendinize en uygun olanını seçebilirsiniz.
Yorum Gönder