Çarşamba, Ağustos 27, 2008
Birçok webmaster sitesini Dmoz'a kaydettirmek ister. Ancak Dmoz'a site eklemek o kadar kolay değildir. Çünkü her siteyi Dmoz kabul etmemektedir. Bu yazıda sitenizi Dmoz'a kaydettirmek için dikkat etmeniz gereken şeylerden bahsedeceğim.
Eklemek istediğiniz site için o siteye en uygun kategoriyi seçin. Bunun için Dmoz'da arama yaptırabilirsiniz.
Sitenize uygun kategoriyi belirledikten sonra site adresi, başlığı ve açıklama kısımlarını dikkatle doldurun. Yazarken Türkçe kurallarına, imla ve noktalama işaretlerine dikkat edin. Bu son derece önemlidir. Site başlığı alanına sitenizin başlığını veya varsa sloganını yazabilirsiniz. Burada yapılan hatalardan biri mesela bir oyun siteniz var ve oyun kelimesinde Google'da yükselmek istiyorsunuz. Eğer başlık kısmına Oyun yazarsanız asla eklenmezsiniz. Bunun için başlığı dikkatli seçin. Açıklama kısmında sitenizi kısaca tanıtın. Burada dizine eklenmiş sitelerin açıklamalarını örnek alabilirsiniz. Yalnız, kesinlikle sitenizi öven tanımlar yazmaktan kaçının.
Dmoz'a kayıt için başvuru yaptığınızda siteniz editörler tarafından incelenir ve eklenmeye uygun bulunursa dizine eklenir. Süre için kesin bir şey söyleyebilmek ise çok zor. Dmoz'a kabul edilme süresi bazen 2 ayı bulabilmektedir. Bu yüzden sitenizi tekrar tekrar göndermenize gerek yok. Eğer başvuru yaptığınız site 2 ay içinde kabul edilmezse yeniden başvurmayı deneyebilirsiniz.
Aslında buraya kadar yazdıklarım zaten birçok yerde ve Dmoz'un yönergeleri içinde yazılı olan şeylerdi. Yani buraya kadar olan kısım zaten yapmanız gereken şeyler. Eğer sitenizin Dmoz'a kabul edilmesini istiyorsanız şu hususları da göz önünde bulundurun:
Öncelikle Dmoz'un çıkış mantığını iyi kavramak gerekiyor. Dmoz "Humans do it better" yani insanların kaliteli siteleri arama motoru örümceklerinden daha iyi ayırdığı mantığıyla yola çıkan bir oluşumdur. Dolayısıyla sadece kaliteli siteleri kabul etmektedir. Bir siteyi Dmoz'a kaydettirmeden önce o siteye tarafsız bir gözle bakın. Yani siteye bir ziyaretçiymiş gibi girin, siteyi dolaşın. Sizce o site gerçekten yararlı bir site mi? Sitenin kendine has bir özgünlüğü var mı? Burada özgünlük konusuna da değinmek istiyorum. Örneğin youtube açıldı, bunu herkes alıp sitesine/bloguna yazıyor. Şimdi siz bunu bir haber sitesinden olduğu gibi kopyalar yapıştırırsanız diğer sitelerden bir farkınız olmaz. Ancak bu olayı kendi açınızdan yorumlarsanız o zaman özgünlükten bahsedilebilir.
Bir çok kişi çeşitli sitelerde forumlarda Dmoz'a başvurdukları halde sitelerinin eklenmediklerinden şikayetçi oluyor. Halbuki burada suçu Dmoz'da aramak yanlış. Dmoz'a eklenmemişseniz mutlaka bir sebebi vardır. Eğer yönergelere uygun olarak başvuru yapıp kabul edilmediyseniz sitenizi yukarıda söylediğim kriterlere göre yeniden gözden geçirmenizde fayda var.
Yorum Gönder