Cumartesi, Ağustos 30, 2008
Aylar süren aradan sonra Prison Break'in 4.sezonu 1 Eylül'de başlıyor. Peki bu sezonda bizi ne gibi sürprizler, yenilikler bekliyor? Michael ve Lincoln Company'den intikam alabilecekler mi? Lechero'yu öldüren ve Sona'da paraları etrafa saçan T-Bag nasıl bir kimliğe bürünecek?
Kuşkusuz 4.sezonla ilgili en sevindirici gelişmelerden birisi dizinin güzel doktoru Sara Tancredi'nin diziye tekrar dönmesi oldu. Hatırlarsanız 3.sezonda gördüğümüz kesik kafayı doktorun kafası sanmıştık. Neyseki yapımcılar Sara'nın yaşadığının müjdesini verdiler.
4.sezonun ilk 5 bölümünün isimleri şöyle:
Scylla
Breaking and Entering
Shut Down
Eagles and Angles
Safe and Sound
Türkiye'nin en büyük online alışveriş sitesi Hepsiburada.com Online Kazanç Ortaklığı sistemini yayına soktu. Tıklama başı fiyatları da Türkiye şartlarını göz önüne aldığımızda hiç de fena değil:
1 – 5.000 Ziyaretçi 0,04 YTL
5.000 – 10.000 Ziyaretçi 0,05 YTL
10.000 – 20.000 Ziyaretçi 0,06 YTL
20.000 – 30.000 Ziyaretçi 0.07 YTL
Sitelerimden birinde denemek maksadıyla başvuru yaptım. Hemen onayladılar. Kazanç raporları 24 saat sonra ekrana yansıyormuş. Lakin reklamları koyalı 48 saat olmak üzere, bu süre içinde 2000'i geçkin gösterime tık sayısı sadece 2:) Halbuki aynı reklam koyduğum yere Adsense koysam en az 20 tık alırdı.
Hepsiburada.com'un büyük ve ciddi bir şirket olduğundan şüphemiz yok fakat bu işte daha yolun başındalar ve eğer sistemlerini geliştirirlerse Türkiye'de internet reklamcılığına yeni bir boyut katacaklarına inanıyorum.
Cuma, Ağustos 29, 2008
Wordpress'te WP Cumulus eklentisi ile yapılabilen flash animasyonlu etiket bulutunu artık blogger'da da yapabilmek mümkün. Bloggerbuster yazarı Amanda'nın hazırladığı bu görünümü oldukça şık etiket bulutunun ismi Blogumus. Size kurulumunu anlatmadan önce widgeti kendim kurdum, sorunsuz çalışıyor, kurulumu ise oldukça basit: var so = new
1) Yerleşim'den Html'yi düzenleye tıklayın. Oradan Widget şablonlarını genişlet seçeneğini işaretleyin.
2)Kodların içinde <b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'> yazan yeri bulun ve hemen altına aşağıdaki kodu ekleyin:<b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>
<b:includable id='main'>
<b:if
cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<script
src='http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/swfobject.js'
type='text/javascript'/>
<div
id='flashcontent'>Blogumulus by <a
href='http://www.roytanck.com/'>Roy Tanck</a> and <a
href='http://www.bloggerbuster.com'>Amanda
Fazani</a></div>
<script
type='text/javascript'>
var so = new
SWFObject("http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf",
"tagcloud", "240", "300", "7", "#ffffff");
// uncomment next line to enable
transparency
//so.addParam("wmode", "transparent");
so.addVariable("tcolor", "0x333333");
so.addVariable("mode", "tags");
so.addVariable("distr", "true");
so.addVariable("tspeed", "100");
so.addVariable("tagcloud", "<tags><b:loop
values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url'
style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>");
so.addParam("allowScriptAccess", "always");
so.write("flashcontent");
</script>
<b:include name='quickedit'/>
</div>
</b:includable>
</b:widget>
3) Şablonu kaydete tıklayarak değişiklikleri kaydedin. Hepsi bu kadar!
Ayarlar
Etiket bulutunun genişliği 240px, yüksekliği 300px, arkaplan rengi beyaz, yazı rengi gri ve boyutu 12 olarak ayarlanmış. Siz isterseniz kodun içinden bu ayarları kendi blogunuza göre değiştirebilirsiniz.
Yükseklik ve genişliği değiştirmek için kodun içinden aşağıdaki kısmı bulup 240 ve 300 rakamlarını kendinize göre değiştirmeniz gerekiyor. Arka plan rengini değiştirmek için ise #ffffff yazan yeri değiştirmeniz yeterli.
SWFObject("http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf", "tagcloud", "240", "300", "7", "#ffffff");
Her ne kadar günümüzde Meta taglarının eski öneminin kalmadığı söylense de Seo ile ilgili çeşitli yazılarda, dökümanlarda meta tagların eklenmesi gerektiğinden bunun SEO'nun bir parçası olduğundan söz edilir. Siz de blogger blogunuza meta tag eklemek isterseniz şu adımları izleyin: <meta content='Blogunuzun açıklaması'
1) Yerleşim menüsünden Html'yi düzenle bölümüne girin. Burada Widget Şablonlarını genişlet seçeneğini işaretleyin.
2) Alttaki kodların içinde <head> yazan yeri bulup hemen altına şu kodu ekleyin:
Burada gerekli yerleri kendi blogunuza göre doldurun.
name='description'/>
<meta content='anahtar kelimeler 'name='keywords'/>
Yalnız ekleyeceğiniz meta tagların bütün sayfalarda çıkacağını hatırlatayım. Yani bunun sonucunda blogunuzdaki bütün sayfalarda aynı description ve keywordler çıkacaktır. Bu da blogunuzun arama motorları tarafından spam olarak algılanmasına neden olabilir. Bunun önüne geçmek için kodumuza şu eklemeleri yaparak meta tagların bütün sayfalarda değil sadece blogun ana sayfasında çıkmasını sağlıyoruz:<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'>
3) Şablonu kaydete tıklayarak yaptığınız değişiklikleri kaydedin.
<meta content='Blogunuzun açıklaması.'
name='description'/>
<meta content='anahtar kelimeler' name='keywords'/>
</b:if>
Çarşamba, Ağustos 27, 2008
Dün haberlerde Youtube'un açıldığı yazdı ama bende bir açılıyor bir kapanıyordu. Bugün Telekomünikasyon Kurumu'nun yaptığı yazılı açıklamaya göre böyle bir durum söz konusu değil. Anlayacağınız Youtube hala kapalı.
Birçok webmaster sitesini Dmoz'a kaydettirmek ister. Ancak Dmoz'a site eklemek o kadar kolay değildir. Çünkü her siteyi Dmoz kabul etmemektedir. Bu yazıda sitenizi Dmoz'a kaydettirmek için dikkat etmeniz gereken şeylerden bahsedeceğim.
Eklemek istediğiniz site için o siteye en uygun kategoriyi seçin. Bunun için Dmoz'da arama yaptırabilirsiniz.
Sitenize uygun kategoriyi belirledikten sonra site adresi, başlığı ve açıklama kısımlarını dikkatle doldurun. Yazarken Türkçe kurallarına, imla ve noktalama işaretlerine dikkat edin. Bu son derece önemlidir. Site başlığı alanına sitenizin başlığını veya varsa sloganını yazabilirsiniz. Burada yapılan hatalardan biri mesela bir oyun siteniz var ve oyun kelimesinde Google'da yükselmek istiyorsunuz. Eğer başlık kısmına Oyun yazarsanız asla eklenmezsiniz. Bunun için başlığı dikkatli seçin. Açıklama kısmında sitenizi kısaca tanıtın. Burada dizine eklenmiş sitelerin açıklamalarını örnek alabilirsiniz. Yalnız, kesinlikle sitenizi öven tanımlar yazmaktan kaçının.
Dmoz'a kayıt için başvuru yaptığınızda siteniz editörler tarafından incelenir ve eklenmeye uygun bulunursa dizine eklenir. Süre için kesin bir şey söyleyebilmek ise çok zor. Dmoz'a kabul edilme süresi bazen 2 ayı bulabilmektedir. Bu yüzden sitenizi tekrar tekrar göndermenize gerek yok. Eğer başvuru yaptığınız site 2 ay içinde kabul edilmezse yeniden başvurmayı deneyebilirsiniz.
Aslında buraya kadar yazdıklarım zaten birçok yerde ve Dmoz'un yönergeleri içinde yazılı olan şeylerdi. Yani buraya kadar olan kısım zaten yapmanız gereken şeyler. Eğer sitenizin Dmoz'a kabul edilmesini istiyorsanız şu hususları da göz önünde bulundurun:
Öncelikle Dmoz'un çıkış mantığını iyi kavramak gerekiyor. Dmoz "Humans do it better" yani insanların kaliteli siteleri arama motoru örümceklerinden daha iyi ayırdığı mantığıyla yola çıkan bir oluşumdur. Dolayısıyla sadece kaliteli siteleri kabul etmektedir. Bir siteyi Dmoz'a kaydettirmeden önce o siteye tarafsız bir gözle bakın. Yani siteye bir ziyaretçiymiş gibi girin, siteyi dolaşın. Sizce o site gerçekten yararlı bir site mi? Sitenin kendine has bir özgünlüğü var mı? Burada özgünlük konusuna da değinmek istiyorum. Örneğin youtube açıldı, bunu herkes alıp sitesine/bloguna yazıyor. Şimdi siz bunu bir haber sitesinden olduğu gibi kopyalar yapıştırırsanız diğer sitelerden bir farkınız olmaz. Ancak bu olayı kendi açınızdan yorumlarsanız o zaman özgünlükten bahsedilebilir.
Bir çok kişi çeşitli sitelerde forumlarda Dmoz'a başvurdukları halde sitelerinin eklenmediklerinden şikayetçi oluyor. Halbuki burada suçu Dmoz'da aramak yanlış. Dmoz'a eklenmemişseniz mutlaka bir sebebi vardır. Eğer yönergelere uygun olarak başvuru yapıp kabul edilmediyseniz sitenizi yukarıda söylediğim kriterlere göre yeniden gözden geçirmenizde fayda var.